“Απουσία”, Ρίτσαρντ Φλάναγκαν

Η “Απουσία” του Ρίτσαρντ Φλάναγκαν είναι το πρώτο βιβλίο που έπεσε στα χέρια μου και σκοπεύω να το ξαναδιαβάσω. Υπέροχο λεξιλόγιο, πρωτότυπη πλοκή, έντονο συναίσθημα. Ο συγγραφέας έχει κάνει τρομερή μελέτη και έρευνα δύο διαφορετικών εποχών, οι οποίες ντύνουν τις δύο ιστορίες του βιβλίου, και εξελίσσονται παράλληλα αλλά σε διαφορετικό χρόνο. Σίγουρα θα αγόραζα κι άλλο βιβλίο από τον συγκεκριμένο συγγραφέα.

Αυτά που το κάνουν ξεχωριστό σαν ανάγνωσμα είναι: πρώτον, η πρωτοτυπία του θέματος ειδικά εάν κάποιος δεν έχει γνώση πάνω στην αποικιοκρατία και στους αυτόχθονες της Αυστραλίας (Αβορίγινες). Δεύτερον, ότι δεν “κάνει κοιλιά” και τρίτον, ότι το κείμενο είναι ντυμένο με τρομερές περιγραφές και παρομοιώσεις, οι οποίες είναι επαρκής λόγος για να το βάλει κάποιος στην βιβλιοθήκη του.
Ωστόσο, δεν είναι για αρχάριο αναγνώστη. Χρησιμοποιείτε πυκνός και παραστατικός λόγος και ίσως κάποιος αρχάριος αναγνώστης να κουραστεί. Επίσης, στο κάθε κεφάλαιο (σύνολο 13 κεφάλαια) γίνονται αναδρομικές και πρόδρομες αφηγήσεις αλλά και προοικονομίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η καθεμία από τις δύο ιστορίες εξελίσσονται εναλλάξ. Δηλαδή, διαβάζει ο αναγνώστης ένα κεφάλαιο το οποίο σχετίζεται με την ζωή του Ντίκενς στο Λονδίνο και το επόμενο θα αναφέρεται στην Ματίνα και την υιοθεσία της από δύο Άγγλους. Προσωπικά, το βρήκα θετικά ιδιαίτερο αλλά κάποιον άλλον ίσως να ξένιζε.

Την έκθεση γεγονότων χαρακτηρίζει ένας πυκνός λόγος, ο οποίος κάποιες φορές έχει μια ήπια δημοσιογραφική χροιά.
Έχω ξεχωρίσει κάποια κομμάτια, όπως είναι το κομμάτι που περιγράφονται οι απανωτές αποβολές της Τζέιν και η  σκηνή που η ίδια ήθελε να πάρει την υιοθετημένη της κόρη από το ίδρυμα. Ακολουθεί απαγγελία στα media.

Περίληψη:
Το 1841, ο σερ Τζον Φράνκλιν και η σύζυγός του, η λαίδη Τζέιν, μετακομίζουν στην απομακρυσμένη αποικία καταδίκων στη Γη του Βαν Ντίμεν, τη σημερινή Τασμανία. Εκεί, η λαίδη Τζέιν μαγεύεται από τον χορό και την προσωπικότητα της Ματίνας, μιας μικρούλας που προέρχεται από τους Αβορίγινες, την οποία υιοθετεί και καθιστά αντικείμενο ενός πολιτισμικού πειράματος που θα αποδείκνυε κατά πόσο η επιστήμη, ο χριστιανισμός και η λογική μπορούν να αντικαταστήσουν την «αγριότητα», το ένστικτο και την επιθυμία.
Εικοσιπέντε χρόνια αργότερα, ο σερ Τζον Φράνλιν εξαφανίζεται μαζί με το πλήρωμά του και δύο καράβια στον Αρκτικό Κύκλο, σε αποστολή αναζήτησης του μυθικού Βορειοδυτικού Περάσματος. Η Αγγλία συγκλονίζεται από τις φρικτές φήμες περί κανιβαλισμού που αφήνονται να διαρρεύσουν, μα περισσότερο απ’ όλους ο πιο δημοφιλής μυθιστοριογράφος της εποχής, Κάρολος Ντίκενς, ο οποίος αναλαμβάνει να τις αντικρούσει. Καθώς η ιστορία του Φράνκλιν δίνει νέα πνοή στη δική του βαλτωμένη ζωή χάρη σε ένα θεατρικό που ανεβάζει, μια νεαρή ηθοποιός έρχεται να ζεστάνει την παγωμένη καρδιά του Ντίκενς.

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: